Informatie2022-12-17T13:47:56+00:00

Rietdekkers van brabant

Informatie

Open constructie2022-12-17T13:36:59+00:00

Deze constructie word ook wel de traditionele constructie genoemd. Hierbij wordt over een zogenaamde sprijlaag gedekt en het riet word aan panlatten gebonden. Deze constructie is vrij brandgevaarlijk vanwege de altijd aanwezige luchtstroom onder en boven het riet. Vandaag de dag wordt hier bijna niet meer mee gewerkt en alle bestaande traditionele daken worden vervangen door dakplaten.

Gesloten constructie2022-12-17T13:38:40+00:00

Deze constructie word ook wel het schroefdak genoemd. Hierbij wordt het riet direct op een vlakke plaat geschroefd. Door de steeds strenger geldende eisen van tegenwoordig gebruikt men in de nieuwbouw vrijwel alleen maar het schroefdak. Mocht er brand ontstaan dan zal het riet enkel gaan smeulen omdat er geen lucht meer bij kan komen. Het bijkomende voordeel van deze constructie is dat de verzekering van het dak vrijwel gelijk ligt aan dat van een pannen dak.

Wat is de beste keus?2022-12-17T13:38:55+00:00

Beide constructies hebben zich door de jaren heen bewezen en zijn allebei geschikt. De vraag die u zich moet afstellen is wat de bestemming van het ondergelegen pand is. Bij woonhuizen gaat de voorkeur uit naar een gesloten constructie vanwege de isolatie waarde en de brandveiligheid. Voor een open constructie moet u bijvoorbeeld denken aan overkappingen, stallen, schuren, tuinhuisjes , hooibergen enz. Wij bij Rietdekkers Van Brabant kunnen u adviseren en begeleiden in deze keuze.

Rietsoorten2022-12-17T13:39:15+00:00

Van vroeger uit werd er altijd gewerkt met materialen die uit de directe omgeving kwamen. De rietsoorten kwamen veelal uit Friesland, Noord-Holland, Nieuwkoopse plassen, en de weerribben/wieden. Vandaag de dag ligt de vraag naar riet veel hoger dan het aanbod wat geleverd kan worden. Hierdoor word uitgeweken naar landen als Hongarije, Oostenrijk, Roemenië, Turkije en China. Het beschikbare riet in Nederland bestaat voor meer dan 75% uit buitenlands riet. De kans is dus groot dat uw dak gemaakt word met buitenlands riet. Sinds enkele jaren is er ook kunstriet op de markt. Informeer hiervoor naar de mogelijkheden. Een goede rietdekker weet wat het beste riet is voor een bepaald dak en weet ook wat voor riet er op welke plek moet komen. Denk hierbij aan stevige harde bossen op plekken waar veel wind kan komen. Grover riet op plekken waar veel water doorheen gaat of juist fijner en mooi riet op plekken waar u direct tegen het dak kijkt. Het is dus zeer belangrijk om een rietdekker te kiezen die hiervan op de hoogte is want de rietdekker op het dak is uiteindelijk degene die de laatste hand heeft in de kwaliteitscontrole. Wij bij Rietdekkers Van Brabant vertellen u graag over riet en de verschillende rietsoorten. Daarnaast streven wij ernaar om altijd het beste riet op de juiste plek te hebben.

Levensduur2022-12-17T13:40:02+00:00

De levensduur van een dak is nooit precies te bepalen omdat het van heel veel dingen afhankelijk is namelijk:
-Ligging(zonkant,schaduwkant,bomen,kan er veel wind bij enz.
-Rietkeuze
-Hellingsgraad (bij voorkeur vanaf 40/45 graden). Minimaal 30 graden. Hieronder word overigens sterk afgeraden.
-De technische kennis van de rietdekker
-Het onderhoud(laat uw dak jaarlijks of maximaal 2jaarlijks keuren door uw rietdekker)

Over het algemeen kun je zeggen dat een dak 30jr mee gaat mits de helling 40/45graden is. Ga je erboven dan kun je de levensduur verlengen, ga je eronder dan word de levensduur aanzienlijk minder. Riet is en blijft een natuurproduct.

Bij Rietdekkers Van Brabant kunnen wij met u meedenken om de levensduur van uw dak zo lang mogelijk te maken. Denk hierbij ook aan advies voor uw architect is de tekenfase.

Onderhoud2022-12-17T13:40:22+00:00

Goed onderhoud verlengt de levensduur van uw dak. U ziet uw dak iedere dag en kunt zelf een goede inschatting maken of het dak er nog goed uitziet. Uiteraard kunnen wij ook onderhoudscontracten aanbieden waarbij we jaarlijks of 2 jaarlijks langskomen en uw dak inspecteren. Uit ervaring is gebleken dat spuiten tegen mos en algen de levensduur en uitstraling van uw dak verlengt.

Met welk onderhoud moet u rekening houden?
Om de 5/10jaar groot onderhoud. (denk hierbij aan mos verwijderen, zwakke plekken opvullen, kilkepers opstoppen).
Om de twee jaar algenbestrijding.
Dit zijn enkel indicaties en aanbevelingen.

Voor advies op maat kunt u contact met ons opnemen.

Verzekering en brandbeveiliging2022-12-17T13:40:45+00:00

Als mensen een rieten dak zien wordt er vaak gezegd dat het waarschijnlijk een dure verzekering heeft en erg brandgevaarlijk is. Dit is bij een traditionele constructie ook vaak het geval, maar door de moderne technieken van tegenwoordig en het schroefdak is dit tot een minimum beperkt. Dit komt door het gebrek aan zuurstof. Het dak gaat enkel smeulen en is hierdoor beter bestand tegen deze invloeden. De verzekering van een schroefdak ligt dan ook nagenoeg gelijk aan dat van een pannendak. Heeft u een schoorsteen op uw dak die in gebruik is dan is het aan te raden om hier een vonkenvanger in te plaatsen. Deze vangt de kleine brandende asdeeltjes op zodat deze niet op het dak kunnen neer dwarrelen en een brand kunnen veroorzaken.

Wilt u meer zekerheid dan kunt u ook gebruik maken van:
-een sprinklerinstallatie
-brandalarm
-smeltdraad(deze word in het dak gemonteerd)
-Brandvertragende coating

Belangrijk is daarom dat u altijd gediplomeerde mensen inhuurt en niet met de eerste de beste in zee gaat. De overlast en ervaring die u na een brand heeft zijn erg vervelend.

Wij bij Rietdekkers Van Brabant controleren deze zaken altijd en zien er ook op toe dat het goed uitgevoerd word. Voor advies kunt u contact met ons opnemen.

Kosten2022-12-17T13:40:58+00:00

Een vraag die vaak gesteld wordt aan een rietdekker is wat kost een M2 riet? Deze vraag is in de basis makkelijk te beantwoorden, maar de prijs van een rieten dak bepalen is in de praktijk veel moeilijker. Een rieten dak is namelijk bijna altijd maatwerk.

Enkele zaken die de waarde van een dak bepalen:
-Ligging(goed te bereiken)
-Moeilijkheidsgraad(rechte boerderij/villa met allerlei dakkapellen en hoeken/mansarde)
-Rietsoort
-Steiger(staat deze er al of moet deze nog geplaatst worden)
-Afvoeren oude dak
-Afwerkingsmaterialen (nokvorsten, koperen nokvorsten,dakgoten enz.)

Voor een vrijblijvende offerte op maat kunt u contact met ons opnemen.

Subsidies2022-12-17T13:41:12+00:00

Op een nieuw rieten dak gelden geen subsidies. Op bestaande panden is dit in sommige gevallen wel aan de orde. Dit gaat dan om een monumentale subsidie. Voor dit soort subsidies hangt veel af van de gemeente, waar het pand staat en het beleid dat zij voert, de ouderdom van het pand, etc. Zelfs kan het per gemeente, per jaar verschillen. In het algemeen is er al of niet een gemeentelijke regeling, een provinciale en een landelijke. De randvoorwaarden zijn voor alle drie regelingen verschillend.  Des te ouder een pand is, en des te gezichtsbepalender het is, des te meer kans u maakt. Het beste is dan ook bij de gemeente navraag te doen, bij dezelfde gemeente te vragen waar u navraag kunt doen naar de provinciale regeling en bij de provincie te vragen naar een ingang op landelijk niveau. Meestal zijn dit potjes met een beperkt budget, dus is het goed om, indien u over een aantal jaren wat van plan bent, nu reeds informatie in te winnen. Deze regelingen gelden niet alleen voor boerderijen en/of woonhuizen maar ook voor overige rietgedekte objecten, bijvoorbeeld schuren en hooibergen (zo wordt voor het in oude staat terug brengen van hooibergen vaak subsidie verleend indien deze zichtbaar zijn vanaf de openbare weg). Het is verstandig om tijdig advies in te winnen over de haalbaarheid van een subsidie voor uw pand.

Benieuwd wat we voor u kunnen betekenen?

We vertellen u graag meer over de mogelijkheden.

Vul uw gegevens in en wij nemen contact met u op.

Go to Top